foto achtergevel nieuwe toestand
(foto Tim van Bentum)

foto voorgevel nieuwe toestand
(foto Tim van Bentum)

                                       foto nieuwe toestand monumentaal trappenhuis
                                       (foto Martijn Cieremans)

                                       detailfoto nieuwe toestand monumentaal trappenhuis
                                       (foto Tim van Bentum)

detailfoto stucwerk ornamenten monumentaal trappenhuis
(foto Martijn Cieremans)

foto nieuwe toestand kantoorruimte 1e verdieping
(foto Martijn Cieremans)

foto nieuwe toestand kantoorruimte begane grond
(foto Tim van Bentum)

                                       foto nieuwe toestand hal kantoorruimte begane grond

foto nieuwe toestand kantoorruimte begane grond
(foto Tim van Bentum)

detailfoto nieuwe toestand daklicht
(foto Tim van Bentum)

foto nieuwe toestand kantoorruimte begane grond
(foto Tim van Bentum)

                                       foto nieuwe toestand patio
                                       (foto Tim van Bentum)

                                       foto nieuwe toestand patio
                                       (foto Tim van Bentum)

                                       foto nieuwe toestand patio
                                       (foto Tim van Bentum)

foto achtergevel nieuwe toestand

tekening achtergevel bestaande toestand

tekening achtergevel nieuwe toestand

tekening voorgevel bestaande toestand

tekening voorgevel nieuwe toestand

doorsnede tekening

foto achtergevel bestaande toestand

foto achtergevel nieuwe toestand
(foto Tim van Bentum)

foto achtergevel bestaande toestand

foto achtergevel nieuwe toestand
(foto Tim van Bentum)

foto bestaande toestand 1e verdieping

foto bestaande toestand begane grond

foto bestaande toestand begane grond
PROJECTNAAM:

Herbestemming en restauratie Rijksmonument Molenstraat 14

LOCATIE:

Den Haag

UITVOERING:

Uitgevoerd in 2013

TOELICHTING:

De opdracht bestaat uit het herbestemmen van een monumentaal pand aan de Molenstaat in Den Haag. Het pand is aangemerkt als Rijksmonument en staat in de chique wijk het Hofkwartier. Oorspronkelijk is het pand in de 18e eeuw gebouwd als patriciƫrswoning, een gedeelte van de gevels stamt nog uit deze tijd. In de (vermoedelijk) 20e eeuw is het pand aanzienlijk uitgebreid, het pand is aan de linkerzijde verbreed tot nagenoeg twee maal de oorspronkelijke breedte en er is een extra verdieping op het pand gebouwd. De uitbreiding van destijds is uitgevoerd in exact dezelfde stijl als bestaand, waardoor je goed moet kijken om te zien dat het pand is uitgebreid, dit is o.a. te zien aan de afwijkende metselsteen, vooral goed zichtbaar aan de achtergevel.

De nieuwe ontwikkeling bestaat uit hoogwaardige kantoorruimten (ca. 500 m2) De bestaande oude monumentale entree en het monumentale trappenhuis zal toegang gaan bieden tot de nieuw te ontwikkelen kantoorruimten.

Het achterterrein van het pand is tijdens eerdere renovaties volledig dicht gebouwd, dit heeft geresulteerd in een aantal ruimten met gebrek aan uitzicht en daglicht (slechts via lichtkoepels komt er daglicht in deze ruimten). In het nieuwe ontwerp wordt daarom een patio ontworpen waardoor de nieuwe kantoorruimten weer volop daglicht en uitzicht zullen krijgen.

Project in samenwerking met Sander Brand en Niels Roodbergen.