foto nieuw trappenhuis/hoofdentree

                                       foto nieuw trappenhuis/hoofdentree

                                       foto nieuwe hoofdentree

foto nachtopname achtergevel nieuwe toestand

                                     oude foto uit de jaren 30

       tekening voorgevel bestaande toestand

       tekening voorgevel nieuwe toestand

       tekening achtergevel bestaande toestand

       tekening achtergevel nieuwe toestand

foto achtergevel bestaande toestand

                     foto achtergevel nieuwe toestand

                                       detailfoto achtergevel nieuwe toestand

tekening plattegrond

tekening doorsnede bestaande toestand

tekening doorsnede nieuwe toestand

tekening kapconstructie

                                       tekening balkonconstructie

                                       detailtekening dakkapel

foto van het dak waar het penthouse gebouwd gaat worden

foto tijdens uitvoering

foto tijdens uitvoering
PROJECTNAAM:

Herbestemming voormalige Bonbonfabriek Bakkerij Krul

LOCATIE:

Den Haag

UITVOERING:

Uitgevoerd in 2013

TOELICHTING:

De opdracht bestaat uit het herbestemmen en optoppen van een monumentaal pand in het centrum van Den Haag. Het pand staat in de chique wijk het Hofkwartier, vanaf de bovenste verdieping heb je uitzicht op Paleis Noordeinde. Het pand is in de jaren-30 gebouwd als Bonbonfabriek voor de bekende Haagse Bakkerij Krul (met de slogan “Geen gelul gebak van Krul”). Na de sluiting van het bedrijf in 1970 heeft het pand verschillende tijdelijke bestemmingen gehad, de laatste tien jaar heeft het pand leeg gestaan.

De nieuwe ontwikkeling bestaat uit het realiseren van vijf hoogwaardig afgewerkte appartementen, vier appartementen in het bestaande volume en een nieuw te bouwen penthouse op het dak van het gebouw. Om de appartementen op een goede manier te ontsluiten worden twee hoogwaardige entrees gecreëerd, beiden voorzien van een trappenhuis en een lift. Op de begane grond van het gebouw is restaurant Humphrey’s, gevestigd.

Het optoppen van het gebouw sluit aan bij de jaren-30 stijl van het pand. Ramen en kozijnen worden in dezelfde stijl ontworpen als de bestaande ramen en kozijnen, voor de steile kap worden dakkapellen ontworpen die aansluiten bij de architectuur van het pand. De kap wordt afgewerkt met oude Tuile du Nord pannen, welke vaak worden toegepast voor panden uit de jaren-30. Om in buitenruimten te voorzien worden aan de achterzijde van het pand balkons gemaakt. De gehele achtergevel van het gebouw wordt opnieuw ontworpen omdat er een extra verdieping op komt en omdat de architectuur van de huidige achtergevel te wensen over laat. Tevens worden in het ontwerp van de achtergevel de afvoerkanalen van het ondergelegen restaurant Humphrey’s geïntegreerd.

Project in samenwerking met Sander Brand en Niels Roodbergen.